Bewaren van brood:
Vaak wordt gedacht dat brood bewaard dient te worden in de koelkast. Dit verhaal mag absoluut naar sprookjesland verwezen worden. Het is juist zo dat brood in de koelkast veel sneller oud wordt. Het zetmeel in het brood (dat het water als het ware vasthoud) krijgt bij een temperatuur tussen de -5C en de +5C de neiging om dat water juist los te laten, daardoor droogt het brood snel uit en wordt het brood als het ware droog. De temperatuur in de koelkast ligt ongeveer op die +5C.

Hoe moeten we brood dan wel bewaren:
Brood kan het beste bewaard blijven in een afgesloten broodtrommel in een plastic zak. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Voor mensen die van brood houden met een krokante korst is het raadzaam het brood in een papieren broodzak te bewaren. Men dient er wel voor te zorgen dat de broodtrommel schoon is, dus zonder kruimels en condens.

Hoe lang is brood te bewaren:
Er zijn mensen die het lekker vinden brood van 6 dagen oud te eten, maar over het algemeen kan men zeggen dat grootbrood, mits goed verpakt, 3 dagen houdbaar is. Na 3 dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde echter wordt er naarmate brood langer ligt niet minder op.

Brood invriezen:
Vele gezinnen halen tegenwoordig 1 maal per week brood bij de bakker om het vervolgens in de vriezer te bewaren. Dit kan goed als de spelregels voor het invriezen van brood goed gevolgd worden:
•    Voor het goed invriezen van brood is een goede vriezer nodig.
•    Niet teveel broden in één keer invriezen.
•    De broden niet tegen elkaar aan in de vriezer leggen, maar zorgen voor voldoende tussenruimte zodat de vrieskoude er goed bij kan komen.
•    Tijdens het invriezen van het brood de vriezer gesloten houden voor ca. 6 uren.
•    Niet diverse producten tegelijk invriezen (bijv. vis, vlees, brood en gebak). Dit kan een nadelig smaakeffect hebben.
•    Brood gesneden invriezen.

Brood ontdooien:
Een logisch gevolg van brood invriezen:
•    Brood niet ontdooien in de broodrooster. Dit apparaat droogt brood uit en geeft het brood een kleur.
•    Brood in de verpakking laten ontdooien op kamertemperatuur.
•    Eventueel de losse sneetjes op een bord snel laten ontdooien.
•    Bij het ontdooien van sneetjes brood via de magnetron, kiezen voor een laag vermogen en niet langer dan 30 seconden. De magnetron warmt op vanuit de kern van het product, dus het gaat sneller dan je verwacht.